Povestea Plăiuț

Jurnal de călătorie

În august 2020 am avut o idee. 10 luni mai târziu, Plăiuț a văzut lumina soarelui de iunie ieșind de la tipar. A fost un moment în care teama, entuziasmul și nesiguranța s-au luat de mână și au jucat o horă în mintea și în sufletul meu. O sârbă adevărată, mai precis, cum se juca odată prin locurile de unde vin. În sârbă, picioarle lovesc pământul cu putrere, de sare praful până mai sus de coroanele pomilor, oamenii se țin bine unii de alții, se învârtesc de numai ei știu cum de rezistă până la finalul cântecului. Cam așa mă simțeam eu când cărțile au ajuns de la tipar. În ce mă aruncasem?

Cartea aceasta a pornit dintr-o joacă, iar când am spus prima dată cuvintele „cred că am scris o carte”, cu greu am conștientizat că sunt ale mele. La fel ca acele cuvinte care curg printre paginile ghidului.

Plăiuț nu a apărut dintr-o nevoie de manifestare a egoului meu naționalist, așa cum au crezut unii. Ba, din contră, e o dovadă că locul acesta pe care îl numim acasă dintr-o pură întâmplare e frumos și unic și merită respectat și îngrijit la fel ca orice alt loc de pe acest pământ. Iar dacă respectul față de locuri, oameni și natură pornește din copilărie, vom avea cândva adulți buni cu ei și cu ce-i în jur. Cel puțin eu așa sper. Și asta am manifestat în carte. Plăiuț este, pur și simplu, o expresie ușor romantizată a părerilor mele despre România. O țară pe care copiii încă nu știu să o descopere, muți dintre ei neavând această șansă, o țară de care prea puțini oameni mari mai au grijă și la care ne uităm adesea prin ochelari de cal. Da, avem un cimitir vesel, loc unic în această lume. Dar ca să te bucuri de el, trebuie să treci întâi de un șir de tarabe și terase unde se fac grătare, de mașini înghesuite și de vile ridicate fără noimă și în lipsă de armonie cu locul. Iar dacă alegi să vezi doar cimitirul și crucile unice de aici, ai ratat o lecție și ai ignorat o problemă. Cam despre asta este Plăiuț. O carte îmbrăcată drăgălaș, care le spune copiilor la fel de multe câte spune adulților.

Mi-am dorit să ofer o carte pe care oamenii să o prețuiască atât pentru informație, cât mai ales pentru ceea ce reprezintă. Pentru mine, Plăiuț este mai mult decât primul ghid turistic din România dedicat copiilor. Este primul meu ghid către ceea ce poți face dacă ai o idee și curaj să-i dai viață. Să public Plăiuț fără o editură a fost o alegere asumată, o dorință și un exercițiu pentru mine. Adevărul este că nu am trimis Plăiuț niciunei edituri și nu știu dacă acesta a ajuns în mâinile vreunui editor sau redactor adevărat. Dar pentru mine, Plăiuț a fost un exercițiu de maturizare. Prea mult mă luam în serios, prea rar îmi dădeam voie să mă joc și să fac ceea ce simțeam cu adevărat. Așa că, în procesul meu de maturizare, am scris o carte pentru copii. O carte pe care voi, cei care o aveți în bibliotecă, sper că o veți prețui pentru ceea ce oferă fel de mult cât pentru ceea ce reprezintă.

Plăiuț nu a fost doar o carte pentru copii, ci a devenit o carte pentru oamenii mici și mari de peste tot. Astăzi este în toate colțurile lumii – din Australia până în Statele Unite, din Coreea de Sud până în Marea Britanie și nu mai spun de colțurile țării. Și nu pot fi decât mândră de mine și recunoscătoare oamenilor care au ales să aibă cartea acasă ori să o ofere celor dragi.

Am plecat la drum cu multe gânduri și frici, neștiind dacă abordarea mea este una bună. Nu am urmat nicio rețetă și niciun sfat (nu că nu mi l-aș fi dorit, dar nu aveam în jur pe nimeni care să mi-l ofere) în ceea ce privește publicarea unei cărți. Dar am avut ajutor și încurajări de neînlocuit din partea partenerului meu, Dragoș, care și-a petrecut nopțile alături de mine pentru a face această carte, din partea Dianei, fără de care Plăiuț nu ar fi fost atât de îndrăgit, și din partea Bilyanei, din al cărei echilibru am învățat multe. Mai departe, eu am oferit sfaturi și ajutor tuturor celor care mi-au scris cu dorința de a publica, la rândul lor, fără o editură. Mă bucur că tot mai mulți oameni au curajul de a da această formă gândurilor lor și sper că nu vă veți pierde curajul. Scrieți și duceți-vă gândurile cât mai departe!

Astăzi știu mai multe despre cărți și despre mine decât știam în urmă cu aproape 4 ani. Am la fel de multe gânduri și frici, dar și mai mult curaj. Și parcă mai multă inspirație pe care sper să o fructific în continuare. Pe parcurs, mi-am dat seama că nu există o rețetă, nu există un fel anume de a scrie și de a face face o carte. Există doar felul tău și curajul.

Plăiuț nu este perfect și, totuși, nu aș schimba nimic la carte sau la modul în care m-am ocupat de ea, de mica hartă și de întreg proiectul fiindcă toate sunt rezultatul a ceea ce am fost și am putut în acești ani.

Am încercat, pe parcurs, să creez un univers al Plăiuț și mi-a ieșit pentru o perioadă. Apoi, se întâmplă lucruri în viață când trebuie să iei o pauză și să privești în jur la ceea ce contează și are nevoie de atenția ta. Am fost nevoită să cobor acest proiect pe locul trei, patru, poate chiar cinci în rândul priorităților mele pentru a face loc oamenilor și evenimentelor care aveau nevoie de prezența și energia mea. Într-un proiect atât de mic, efectul s-a făcut imediat simțit. Trec printr-o perioadă în care consumul de Social Media și încercarea constantă de a convinge oamenii de cât de grozave sunt Plăiuț și mica hartă mi se par o glumă. În continuare, nu cred că un canal de Social Media poate să transmită ceea ce mi-am dorit să transmit prin Plăiuț.

Curând, stocul de cărți se va fi epuizat complet, urmat de cel al micilor hărți, rămase puține în cutii. Acum, la trei ani de la publicarea ghidului, fac un pas în spate și mă uit la ce aș putea face mai departe. Plăiuț nu va mai reveni pe stoc, cel puțin nu în forma de acum. Un cumul de factori nu-mi mai permite să investesc energie, emoții, timp și bani. E o decizie pe care o iau cu greu, dar care știu că va face loc unor alte proiecte creative la care mă gândesc deja.

Mă bucur că am avut parte de această experiență, sunt recunoscătoare pentru toți oamenii pe care i-am cunoscut prin acest proiect și cu care am legat prietenii și pentru cei care au venit cu feedback, comentarii, reclamații. Data viitoare va fi mai bine.

În final, îți mulțumesc! Și promit că ne vom revedea.

 

Cu drag,

Claudia

 

P.S.: Dacă te regăsești în stilul meu creativ și ai o idee la care putem lucra sau un proiect pentru care ai nevoie de cineva care să se joace puțin cu cuvintele, mi-ar plăcea să ne auzim. Mă găsești pe pagina de Instagram plaiut.ro sau la adresa scrie@plaiut.ro

Cine este Plăiuț?

Plăiuț este un ghid turistic dedicat copiilor de toate vârstele, cât și adulților care vor să descopere România frumoasă. Cartea are în centru un personaj imaginar pe nume Plăiuț, care poartă din umbră cititorii în aventuri pe tot cuprinsul țării, în căutarea unor comori culturale fascinante. Astfel, cei mici pot pătrunde tainele istorice, geografice și de cultură locală care transformă fiecare loc într-o destinație fascinantă, ideală pentru vacanțele în familie.

Totodată, vine în ajutorul părinților și întâmpină avalanșa de întrebări despre cele mai celebre destinații de vacanță din România. Totuși, dacă în carte nu găsiți răspunsuri la toate întrebările, nu este întâmplător. Plăiuț vă invită la dialog și creează noi oportunități de comunicare între copii, dar și între generații.

Cartea este primul proiect editorial de acest fel din România. Împletește, în relatări jucăușe, informații esențiale despre cele mai celebre destinații de vacanță din România, cu magia jocului și a descoperirilor.
Pe scurt, este o carte ilustrată unică despre istorie, geografie, cultură, mediu și joacă, potrivită pentru întreaga familie.

porti din maramures
Bran

Cum am scris cartea

Anul 2020 ne-a oferit multe lecții și ne-a îndemnat să deschidem larg ochii pentru a descoperi lucrurile spectaculoase din jurul nostru. În timpul primului concediu de după starea de urgență, am întâlnit familii călătorind prin țară și încercând să pătrundă legendele celor mai frumoase locuri alături de cei mici. Destinațiile turistice din România nu sunt, însă, de cele mai multe ori, pregătite să-i întâmpine și să-i atragă pe micii turiști. Astfel, a început să se contureze această carte – din dorința de a oferi copiilor mai mult decât un ghid turistic clasic, mai mult decât informații găsite pe Internet, ci un adevărat prieten de călătorie și o sursă de inspirație.

Datele prezentate în această carte sunt rezultatul a luni de cercetare online și offline. Am cules informație din manuale, enciclopedii, de pe paginile oficiale ale muzeelor, din broșuri turistice și din surse oficiale. Le-am adăugat un strop de iubire și unul de imaginație, le-am suflat cu magie și le-am dat viață prin ilustrațiile personalizate, create special pentru această carte.

Plăiuț este un cuvânt inventat, derivat din plai, regiune, ținut, (pl.) meleaguri. A apărut natural, dintr-o joacă de cuvinte. Nu are o identitate vizuală stabilită, fiindcă îmi doresc ca fiecare copil să și-l imagineze pe Plăiuț exact așa cum își dorește – colorat, sau în non-culori, mai mic sau mai mare, ca animal, obiect sau chiar idee, cu codițe împletite și julituri în genunchi, cu ochii verzi sau căprui, ca pe orice prieten bun alături de care așteaptă oricând să plece în călătorie.

Ce găsim în carte

Alături de Plăiuț, veți ajunge în toate colțurile țării, de la mare la munte, de la sat la oraș și de la nord la sud.

Cartea cuprinde 30 de destinații de vacanță celebre din România, ce merită descoperite de cei mici și de întreaga familie prin prisma importanței lor pentru cultură, istorie, geografie și mediu. De-a lungul cărții sunt inserate șase activități prin care cei mici își pot găsi noi hobby-uri sau abilități – desen, scris, prezentarea unor idei. Acestea îi ajută să devină conștienți de mediul în care trăiesc, de domenii noi de activitate și studiu (biologie, arhitectură, meșteșuguri) și să-și dezvolte creativitatea în diverse forme.
Pentru a porni la drum pregătiți, cei mici sunt întâmpinați de un glosar în care li se explică termeni precum stil arhitectural, comunism, diversitate culturală, ecosistem. Pe parcurs, familiarizați deja cu noile cuvinte, copiii vor putea înțelege contextul fiecărei destinații.
Povestea fiecărui loc este adusă la viață de ilustrații originale, create de ilustratoarea Diana Barbu.

cetatea alba iulia
destinatii de vacanta pentru copii romania

Ce învățăm alături de Plăiuț

Poate cel mai important aspect pe care am încercat să-l redau în această carte sunt lecțiile pe care călătoriile ni le oferă, ce nu pot fi asemuite altor experiențe de învățare. De-a lungul călătoriilor, copiii sunt îndemnați să-și cultive imaginația și creativitatea, să descopere lumea din jur și pe ei înșiși. Ghidul este atât o mică enciclopedie de cunoștințe generale, cât și o carte de povești. Cei mici pot învăța respectul față de oameni și natură, importanța conservării patrimoniului cultural material și imaterial, informații generale despre arhitectura și cultura locală, despre personalități naționale și internaționele, dar și profesii mai puțin populare (cea de anstronaut, biolog, ecologist, meșteșugar și altele).
Călătoriile trebuie să devină interesante și palpitante pentru cei mici. Fie că mergeți la sat, la oraș, în natură, la mare sau sunteți doar pe drum, locurile în care ajungeți sunt încărcate de legende și secrete, dar și de lecții importante pe care să le aflați. Îmi doresc ca, citind această carte, copiii să devină curioși și nerăbdători să plece într-o nouă călătorie.

Iar cel mai important –  distrați-vă și jucați-vă, orice vârstă ați avea. Cartea poate fi parcursă și de părinți, profesori, bunici și oricine se bucură încă de magia micilor descoperiri. Lectură plăcută!